27/11/2024
ΓΓΑ | Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 - 16:52

Σε ανοιχτή διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ντόπινγκ

Στόχος να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με όσα ζητά η WADA

Την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με όσα περιλαμβάνονται στις διατάξεις της WADA για το ντόπινγκ θέλει να πετύχει το υπουργείο Αθλητισμού και σε αυτό το πλαίσιο τέθηκε την Παρασκευή (29/1) σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.

Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες Διατάξεις» και, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, «αποτελεί την “απάντηση” σε ένα διαχρονικό αίτημα με στόχο τον απαλλαγμένο από κάθε σκιά, διαφανή και διαυγή Ελληνικό Αθλητισμό».

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ: «Τέθηκε σε διαβούλευση σήμερα το πρωί το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο “Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες Διατάξεις”. (http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=6148).

Το νομοσχέδιο αποτελεί την “απάντηση” σε ένα διαχρονικό αίτημα με στόχο τον απαλλαγμένο από κάθε σκιά, διαφανή και διαυγή Ελληνικό Αθλητισμό.

Συνιστά δε ταυτόχρονα την έμπρακτη απόδειξη ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προωθεί αταλάντευτα τη μάχη ενάντια στο ντόπινγκ και τη νόθευση του αθλητικού αποτελέσματος, και στοχεύει στην ένταξη όλο και περισσότερων ανθρώπων στον κόσμο της Άθλησης για έναν υγιή, ανθρωποκεντρικό Αθλητισμό με κοινωνικό πρόσημο.

Ο σκοπός του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ και του Παγκόσμιου Προγράμματος Αντιντόπινγκ της WADA, το οποίο τον υποστηρίζει είναι:

* Η προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος των Αθλητών να συμμετέχουν στον αθλητισμό χωρίς τη χρήση φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) και συνεπώς η προώθηση της υγείας, της δικαιοσύνης και της ισότητας των Αθλητών σε ολόκληρο τον κόσμο,

* Η διασφάλιση εναρμονισμένων, συντονισμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων κατά του ντόπινγκ σε διεθνές και εθνικό επίπεδο ως προς τον εντοπισμό, την αποτροπή και την πρόληψη του ντόπινγκ.

Στο νομοσχέδιο προσδιορίζονται οι κανόνες Αντιντόπινγκ του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) και προβλέπεται η υποχρεωτική εναρμόνιση με τους κανόνες αντιντόπινγκ σε όλα τα καταστατικά και τους κανονισμούς των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών, η οποία αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την έκδοση ή την διατήρηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης καθώς και κάθε κρατικής επιχορήγησης.

Επιπλέον προβλέπεται η εφαρμογή των κανόνων σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως με τον αθλητισμό (αθλητές, προπονητές, βοηθητικό προσωπικό κλπ) και προσδιορίζονται οι διαδικασίες ελέγχου ντόπινγκ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται τους ελέγχους εντός και εκτός αγώνων, προσδιορίζεται ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών, οι τύποι των ελέγχων και o τρόπος διαχείρισης των αποτελεσμάτων. Τέλος, το σχέδιο νόμου δίνει λύση σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το ζήτημα του ντόπινγκ.

Μετά τον νόμο 4326/2015 για την καταπολέμηση της βίας στον Αθλητισμό, η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον Κώδικα Αντιντόπινγκ της WADA, είναι η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση της Κυβέρνησης της Αριστεράς στον χώρο του Αθλητισμού. Όπως είχε δηλώσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Αριστεράς τον Ιανουάριο του 2015: “Το ντόπινγκ αποτελεί μία μάστιγα για τον αθλητισμό, εξίσου σοβαρή με τη βία. Αφορά πάνω από όλα την υγεία των αθλητών και δευτερευόντως την αξιοπιστία των αθλητικών διοργανώσεων”.

Στις λοιπές διατάξεις του Νόμου δεσπόζουσα θέση έχει η θέσπιση του Εθνικού Μητρώου Αθλητικών Φορέων, με σκοπό την ηλεκτρονική παρακολούθηση των στοιχείων που αφορούν το σύνολο της υποδομής και λειτουργίας του Ελληνικού Αθλητισμού και θα συνιστά ασφαλές εργαλείο για την διαδικασία διαφανούς και ορθολογικής χρηματοδότησής του».

Μοιραστείτε το: