21/01/2025
ΓΓΑ | Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 - 01:18

Κοντονής: «Επιτέλους να συνεννοηθούν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στο ντέρμπι που έρχεται και στη βία, ενώ αποκάλυψε ποιο ήταν το ποδοσφαιρικό είδωλό του όταν ήταν μικρός

Λίγες ημέρες έμειναν για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και ο Σταύρος Κοντονής έδωσε συνέντευξη με αυτή την αφορμή, σε μια προσπάθεια μεταξύ άλλων να πέσουν οι τόνοι.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στο θέμα της βίας, μίλησε για τα ντέρμπι και το πώς τα θυμάται από μικρός, ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αδικεί καμία ομάδα.

Αναλυτικά όσα είπε στη NOVA:

Τις τελευταίες ημέρες γράφονται στον Τύπο αρκετά για μια πρωτοβουλία σας ώστε να κάτσουν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων στο ίδιο τραπέζι. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

«Ισχύει ως πληροφορία, αν και έχουν γραφτεί υπερβολές και ανακρίβειες επί του θέματος, αλλά ο πυρήνας της είδησης είναι σωστός. Πιστεύω ότι είναι καθήκον και υποχρέωση των ιδιοκτητών των μεγάλων ομάδων να συνεννοηθούν για να δούμε πως θα φτιάξουμε το ποδόσφαιρο. Διότι αυτό που υπάρχει σήμερα παράγει περισσότερες παθογένειες από θετικά τα οποία πρέπει να είναι κι ο στόχος μας.

Επομένως θεωρώ ότι όλοι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, πολύ δε περισσότερο οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων, θα πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούν. Θα πρέπει να σταματήσει μια κατάσταση πολέμου που υπάρχει μεταξύ τους. Να εξαντλείται η αντιπαράθεση στους αγωνιστικούς χώρους κι από εκεί και πέρα να συνεννοηθούμε όλοι πως θα κάνουμε το ποδόσφαιρο καλύτερο ως προς το θέαμα και αξιόπιστο όσον αφορά τη διαδικασία».

Κύριε υπουργέ, τι σημαίνει για σας το ελληνικό αιώνιο ντέρμπι;

«Από τη θέση που είμαι άγχος και αγωνία να πάνε όλα καλά. Να έχουμε μια καλή διαιτησία. Οι ποδοσφαιριστές να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό για τους φιλάθλους που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα. Και βεβαίως μια αναπόληση και μια νοσταλγία των παιδικών μου χρόνων. Γιατί θυμάμαι κι εγώ τους αγώνες τότε που ήμουν παιδάκι στην Ζάκυνθο. Τους βλέπαμε στην τηλεόραση ή τους ακούγαμε στο ραδιόφωνο πριν έρθει η τηλεόραση. Νοσταλγώ τους μεγάλους ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής».

Πώς θυμάστε την κοινωνία να ζει εκείνα τα ντέρμπι;

«Υπήρχε σίγουρα μια προσμονή όλη την εβδομάδα. Αλλά αυτή η αγριότητα που υπάρχει τώρα, τότε δεν υπήρχε. Βλέπαμε τον αγώνα μπορούσαμε να διαφωνούμε ή όχι κι εκεί τελείωνε. Εδώ παρατηρώ, και τα τελευταία χρόνια συμβαίνει κατά κύριο λόγο, ότι μέσα από τη νίκη μιας ομάδας, βρίσκει αφορμή ο φίλαθλος που την υποστηρίζει να ανεβαίνει ο ίδιος ψυχολογικά και να επιτίθεται και φραστικά όχι μόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά.

Αυτό καλλιεργεί μια περίεργη αντικοινωνική συμπεριφορά και πυροδοτεί ένα μίσος το οποίο δεν είναι εύκολο να αναιρεθεί και να διαγραφεί. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει επιτέλους να επιλύσουμε. Δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι δυνατόν να γίνεται αυτός ο αγώνας και να μην υπάρχουν φίλαθλοι και των δύο ομάδων στο γήπεδο;».

Πιστεύετε θα αλλάξει ποτέ αυτό;

«Θα κάνουμε προσπάθεια για να αλλάξει αυτό. Θα κάνουμε προσπάθεια. Δεν είναι εύκολο γιατί έχει εμπεδωθεί μια μισαλλοδοξία, μία αγριότητα μεταξύ των οπαδών των ομάδων. Αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε και ελπίζω σε αυτή την προσπάθειά μας να βρούμε βοήθεια και από την ΕΠΟ αλλά πρώτα και κύρια και από τις ίδιες τις ομάδες, τις διοικήσεις των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών».

Είναι το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός το κορυφαίο εγχώριο αθλητικό προϊόν; Είναι όραμά σας να δούμε και πάλι φιλάθλους των δύο ομάδων στην εξέδρα;

«Θέλω οι αγώνες στα γήπεδα να γίνονται σε ηρεμία. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η διαιτησία. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι η Πολιτεία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να επιβεβαιωθεί η ισονομία στους αθλητικούς χώρους. Πράγματι αυτό το τνέρμπι είναι ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Να το κάνουμε κορυφαίο σε όλες τις θετικές του εκδοχές και να να μην το κάνουμε κορυφαίο σε αρνητικά παραδείγματα τα οποία εκπέμπονται και δηλητηριάζουν κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Η κυβέρνησή μας είναι μπροστά σε ένα στοίχημα. Αν θα πετύχουμε αυτό που έχουμε εξαγγείλει και που χρειάζεται κόπος και προσπάθεια. Τον εκδημοκρατισμό και την διαφάνεια στο σύνολο των κοινωνικών δραστηριοτήτων και ως εκ τούτου και στον αθλητισμό, κι αν τα πετύχουμε αυτά τότε κι ο αθλητισμός θα ατενίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον».

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Έλληνες φιλάθλους λίγες ώρες πριν από το μεγάλο ντέρμπι;

«Να εμπιστευτούν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αδικήσει καμία ομάδα. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι κάθε φορά που παίρνουμε αποφάσεις, ακριβώς γιατί πρέπει να επέμβουμε σε γεγονότα που είναι δυσάρεστα, διαμαρτύρονται οι φίλαθλοι και παρακάμπτουν από την οπτική τους το γεγονός για το οποίο επεμβαίνει η Πολιτεία ή η Δικαιοσύνη.

Εμείς δεν πρόκειται να αδικήσουμε κανέναν, θα εφαρμόσουμε το νόμο με τον ίδιο τρόπο έναντι όλων των ομάδων. Ούτε πρόκεται να χαριστούμε σε καμία ομάδα, ούτε να ευνοήσουμε αλλά ούτε και να κατατρέξουμε κάποιον σύλλογο. Θα πρέπει να το έχουν στο νου τους. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ πέρα με βάση τις οπαδικές μας προτιμήσεις, ούτε τη συμπάθειά μας σε κάποια ομάδα. Ήρθαμε για να εμπεδώσουμε αυτά που είναι πολιτική της κυβέρνησης, ισονομία, διαφάνεια, εκδημοκρατισμός ώστε και το ποδόσφαιρο να φύγει από αυτή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Το ποδόσφαιρο μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα και στις ομάδες αλλά και στην κοινωνία. Δυστυχώς όταν βλέπουμε φαινόμενα βίας, φαινόμενα που δημιουργούν καχυποψία και εύλογα ερωτηματικά. Τότε και ο φίλαθλος δεν προσέρχεται στο γήπεδο, δεν παρακολουθεί, αποξενώνεται από αυτή την κοινωνική δραστηριότητα που σημαίνει ότι όχι μόνο υπάρχουν οικονομικές επιβαρύνσεις στις ομάδες, αλλά έχεις ένα άθλημα το οποίο χάνει σε αξιοπιστία έναντι της κοινωνίας. Αυτό είναι δυσάρεστο».

Ποια θα είναι η επόμενή σας κίνηση;

«Εμείς από την πρώτη στιγμή, δεν διστάσαμε να ασχοληθούμε με το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που δυστυχώς πέρναγε μπροστά από τα μάτια των προηγούμενων κυβερνήσεων και κανένας δεν τόλμαγε να το ακουμπήσει. Και πιστεύω ότι δεν τόλμαγε διότι είχε εμπεδωθεί και σε αυτό τον τομέα αυτό που λέμε πελατειακό κράτος. Εμείς λοιπόν, θέλουμε να έχουμε μια συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση και με την διοργανώτρια και με τις ομάδες, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να μας δείτε να συναλλασόμεθα με επιχειρηματίες ιδιοκτήτες ομάδων διότι φροντίζουμε για το καλό της κοινωνίας ώστε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πολλών και κυριότερα της ελληνικής νεολαίας. Θεωρώ ότι είναι καταστροφικό για την πατρίδα και για το έθνος και για τον λαό μας να εμπλέκονται σε αυτό το φαύλο κύκλο της βίας της αλληλεξόντωσης και της παρανομίας».

Η συνεργασία σας για τη λύση στο πρόβλημα γίνεται εκτός από την ομοσπονδία και τις ομάδες και με άλλα συναρμόδια υπουργεία όπως αυτό της Δικαιοσύνης;

«Χρειάζεται μια συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών του κράτους ακριβώς για να επέλθει μια κατάσταση κάθαρσης και να ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει χωρίς να υπάρχουν σκιές και χωρίς να υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Αυτό το έχουμε ξεκινήσει. Δεν είναι εύκολο. Δεν μπορεί να προχωρήσει στα πρώτα του βήματα γρήγορα, αλλά κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βάλουμε όλα εκείνα τα θεμέλια που να υπάρχει ένας έλεγχος από όλες τις πλευρές με μία ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Μοιραστείτε το: