Ο διευθυντής αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ μίλησε για τη συγκεκριμένη διαδικασία και ξεκαθάρισε πως το θέμα θα λήξει για τις ΠΑΕ εντός του Απριλίου
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται κάθε χρόνο οι αποφάσεις για την αδειοδότηση των ΠΑΕ, αφού δεν είναι λίγες εκείνες που έχουν προβλήματα.
Υπενθυμίζεται πως Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα και Πανθρακικός ήταν οι τρεις της Σούπερ Λίγκας που δεν πήραν τη σεζόν που πέρασε και φέτος όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στους «κυανέρυθρους», οι οποίοι εξασφάλισαν στα γήπεδα τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ο Γιώργος Δημητρίου μίλησε για τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων και μεταξύ άλλων είπε πως φέτος υπάρχει και τρίτος βαθμός, δηλαδή μια ομάδα μπορεί να προσφύγει και στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο.
Αναλυτικά όσα είπε στον Metropolis 95,5:
Για το τι χρειάζεται μια ΠΑΕ για να πάρει άδεια: «Θα πρέπει να πληροί το σύνολο των κριτηρίων που ορίζει ο κανονισμός. Μιλάμε για κριτήρια αθλητικά, υποδομών, νομικά και οικονομικά. Κάθε ΠΑΕ πρέπει να προσκομίσει οικονομικές καταστάσεις που να δείχνουν ότι έχουν τακτοποιηθεί μέχρι 31 Μαρτίου οι οφειλές για όλους μέχρι έως τις 31/12/2015. Εν συνεχεία πρέπει να υπάρχουν διασφαλίσεις πως η εταιρεία θα μπορεί να λειτουργήσει και στο εγγύς μέλλον, να εξασφαλίζεται, δηλαδή, η βιωσιμότητα».
Για το περιεχόμενο των οικονομικών καταστάσεων: «Οι καταστάσεις αυτές απεικονίζουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου. Περιλαμβάνει ισολογισμούς, αποτελέσματα χρήσεις, οικονομικές ροές και συνοδεύονται από μια έκθεση της διοίκησης και κυρίως του ορκωτού λογιστή και μέσα από μια διαδικασία βγαίνουν και τα συμπεράσματα σχετικά με το αν η ΠΑΕ χρειάζεται να προβεί σε ενέργειες που θα εξασφαλίζουν την πορεία της. Για το αν δηλαδή για την περίοδο που αιτείται την άδεια, την επόμενη σεζόν εν προκειμένω, δεν θα σκάσει».
Για το ισχύει με τις οφειλές: «Δεν είναι απαραίτητο να αποδεικνύεται ότι είναι όλοι πληρωμένοι, αλλά όλοι τακτοποιημένοι. Είτε δηλαδή να έχει γίνει η αποπληρωμή στο σύνολό της ή κάποιος διακανονισμός. Όλα αυτά τα στοιχεία που υποβάλλονται, όμως, θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους. Αν φερ’ ειπείν χρωστάμε στον Χ και μέσα στα στοιχεία που προσκομιστούν δεν περιλαμβάνεται το χρέος στον Χ τότε σύμφωνα με τον κανονισμό απορρίπτεται η άδεια λόγω ανακριβών στοιχείων».
Για το πώς συμπεραίνεται η βιωσιμότητα μιας ΠΑΕ: «Αν φαίνεται ότι αυτά που έχει λαμβάνειν μια ΠΑΕ είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πρέπει να δώσει τότε θα πρέπει με συγκεκριμένες ενέργειες να καλυφθεί το χάσμα. Είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε με εγγυητική τραπέζης. Δεν είναι απαραίτητη η εγγυητική, ζητείται μόνο αν συντρέχει λόγος με βάση τα στοιχεία».
Για την «αχίλλειο πτέρνα» όσων ομάδων δεν παίρνουν άδεια: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τώρα το πού εντοπίζεται το πρόβλημα γιατί σήμερα έρχονται τα στοιχεία. Γι’ αυτό και μου κάνουν εντύπωση και οι διάφορες τοποθετήσεις στο διαδίκτυο και η σιγουριά κάποιων πως δεν έχουν πρόβλημα. Όλες οι ΠΑΕ έστειλαν στοιχεία. Τώρα αν υπάρχει πληρότητα αυτό δεν το γνωρίζω ακόμη».
Για το πότε θα εκδοθούν οι αποφάσεις: «Εγώ κάνω την εισήγηση ενώπιον του πρωτοβάθμιου οργάνου και αυτό θα αποφασίσει έχοντας απόλυτη πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου. Μέσα στην εβδομάδα πιστεύω θα βγουν οι πρωτόδικες αποφάσεις. Σύμφωνα με τον κανονισμό εντός πέντε ημερών μπορεί η κάθε ΠΑΕ να εφεσιβάλλει την πρωτόδικη απόφαση και εν συνεχεία η Επιτροπή Εφέσεων ορίζει νέα δικάσιμο. Είναι μια διαδικασία που περιγράφεται στον κανονισμό. Μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουν τελειώσει τα πάντα και σε τρίτο βαθμό. Φέτος υπάρχει και τρίτος βαθμός, το τακτικό διαιτητικό δικαστήριο όπου εκεί μπορεί να προσφύγει μια ΠΑΕ και ενδεχομένως να δικαιωθεί».
Για το τι σημαίνει για μια ΠΑΕ να μην πάρει άδεια: «Δεν μπορεί να πάρει μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο Ελλάδας μπορείς να παίξεις με κάποιους περιορισμούς στις μεταγραφές».