Η Ένωση νίκησε με 2-1 τον Ολυμπιακό στο άδειο ΟΑΚΑ και πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου * Κακοί και αδιάφοροι, πλην του Ντομίνγκεζ, οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι είχαν δοκάρι
Και πάλι «Βασίλισσα»... Μπορεί να είχε απέναντί της την καλύτερη ποιοτικά ομάδα στην Ελλάδα, όμως κατάφερε να τη νικήσει για δεύτερη φορά στο ΟΑΚΑ φέτος και να πανηγυρίζει το βράδυ της Τρίτης (17/5) το 15ο Κύπελλο στην ιστορία της και πρώτο μετά το 2011.
Η Ένωση έπαιξε έξυπνα και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την καλή μέρα στην οποία βρέθηκαν αρκετοί παίκτες της και την κάκιστη απόδοση που είχε η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών του Μάρκο Σίλβα.
Για τους Πειραιώτες δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Ναι μεν ταλαιπωρήθηκαν πολύ με όσα έγιναν, απόρροια του οποίου ήταν να μην έχουν επίσημα ματς στα πόδια τους, όμως, πλην του Ντομίνγκεζ, έδειχναν να έχουν το μυαλό τους στις διακοπές, κάτι που τελικά τους κόστισε.
Η μεγάλη διαφορά ήταν στο πόσο συγκεντρωμένοι ήταν οι «κιτρινόμαυροι». Κέρδιζαν τις περισσότερες μονομαχίες, έκαναν σωστά όσα τους ζητούσε ο Στέλιος Μανωλάς και τελικά δικαιώθηκαν. Πολύ καλό το κοουτσάρισμα του προπονητή της ΑΕΚ, ο οποίος αιχμαλώτισε τo νευρικό σε όλη τη διάρκεια του τελικού Μάρκο Σίλβα και μπήκε έτσι σε ένα κλειστό κλαμπ εκείνων που έχουν πάρει το Κύπελλο και ως παίκτες και ως τεχνικοί.
Εξαιρετικοί ήταν οι Σιμόες και Γιόχανσον, από τους οποίους άρχιζαν όλα, πάρα πολύ καλός ο Μάνταλος, αν και ανέτοιμος. Έβαλαν το λιθαράκι τους και οι Τζιμπούρ και Αραβίδης για να χαμογελάσουν στο τέλος.
Όσο για τους τυπικά γηπεδούχους, κανείς δεν διασώθηκε, πλην του Ντομίνγκεζ. Έξω από τα νερά του ο καλά κλεισμένος Φορτούνης, εκτός αγώνα οι Φουστέρ και Ερνάνι. Μόνο ανεβάσματα είχε ο Μαζουακού, ο οποίος έχανε συνεχώς τη θέση του, τραγικό το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι και ο Σίλβα έκανε αρκετά λάθη. Δεν είχε ούτε στην αποστολή τον Ντουρμάζ για να παίξει ο Ερνάνι, δεν έβαλε τον έμπειρο σε τέτοιους αγώνες Καμπιάσο, ενώ το χειρότερο ήταν ότι δεν προετοίμασε ψυχολογικά τους ποδοσφαιριστές του και ότι έχασε τελικά με τον αντίπαλο προπονητή να κάνει ό,τι αναμενόταν.
«Δάγκωσε» στη μοναδική φάση
Δύσκολα μπορούσε να βρει κανείς φάση στο πρώτο ημίχρονο. Ρυθμός επί της ουσίας δεν υπήρχε με τις δύο ομάδες να κάνουν εύκολα λάθη. Δεν έχτιζαν ορθολογικά τις επιθέσεις τους και το κυριότερο ήταν πως δεν τις ολοκλήρωναν προσπαθώντας κυρίως να κλείνουν τους χώρους.
Ειδικά η ΑΕΚ για περισσότερα από 15 λεπτά το μόνο που έκανε στο γήπεδο ήταν να περιμένει και να πιέζει κοντά στη σέντρα του γηπέδου προσδοκώντας να κλέψει την μπάλα και να βγει σε κάποια αντεπίθεση. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Ολυμπιακός κυκλοφορούσε την μπάλα χωρίς να απειλεί.
Μέχρι τη συμπλήρωση μισής ώρας είναι χαρακτηριστικό πως στο παιχνίδι είχαν γίνει δύο τελικές, αμφότερες από τους Πειραιώτες, αλλά χωρίς να ανησυχήσουν τον Ανέστη. Οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν με τα ανεβάσματα των Μαζουακού και Σαλίνο να δημιουργήσουν υπεραριθμία στα πλάγια, αφού από τον άξονα δεν υπήρχαν χώροι. Ούτε αυτό, όμως, λειτουργούσε.
Η Ένωση σταδιακά άρχισε να πατά καλύτερα, πήρε τα ηνία του αγώνα και στην πρώτη της φάση έκανε και το 0-1. Ο Βάργκας έβγαλε τη σέντρα και ο Μάνταλος με κεφαλιά σκόραρε. Εντελώς αλλού Μποτία και Ντα Κόστα, δεν έκλεισε σωστά και ο Μαζουακού, με αποτέλεσμα ο αρχηγός της ΑΕΚ να είναι ανενόχλητος, όπως και ο Τζιμπούρ. Οι παίκτες του Σίλβα προσπάθησαν στα επόμενα λεπτά να αντιδράσουν, αλλά δεν το κατάφεραν.
Η μαχαιριά και η καθυστερημένη αντίδραση...
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε εντυπωσιακά. ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχασαν από τα πρώτα λεπτά σημαντικές ευκαιρίες με το ματς να είναι ανοιχτό. Οι Πειραιώτες, θέλοντας να ισοφαρίσουν γρήγορα, άφησαν πολλούς χώρους και το πλήρωσαν μόλις στο 51' με τον Τζιμπούρ να φεύγει στην αντεπίθεση και να εκτελεί τον Ρομπέρτο γράφοντας το 0-2.
Ο Σίλβα αντέδρασε αμέσως κάνοντας δύο αλλαγές. Ωστόσο, ούτε ο Ιντέγιε αλλά ούτε ο Πάρντο, οι οποίοι μπήκαν, βοήθησαν. Ο Μανωλάς απάντησε με τον Μπακάκη κάνοντας ακόμη πιο αμυντική την ομάδα του προκειμένου να βγαίνουν τα ντουμπλαρίσματα και στα πλάγια.
Το τελευταίο χαρτί του κόουτς των Πειραιωτών ήταν ο Ντομίνγκεζ και αποδείχτηκε και το πιο σωστό. Ο Αργεντινός προσπάθησε με την είσοδό του να αφυπνίσει και τους συμπαίκτες του, αλλά αυτό δεν ήταν εύκολο. Η ΑΕΚ σταμάτησε να ψάχνει τις κόντρες απέναντι σε μια άμυνα που είχε πολλά προβλήματα, αλλά είχε τον τρόπο να ανταποκριθεί στην πίεση που δέχτηκε.
Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε με τίποτα να πατήσει περιοχή και έτσι αναγκάστηκε να πάει σε σουτ εκτός περιοχής και πολλά γεμίσματα. Στο 80' ο Μαζουακού σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι και πέντε λεπτά μετά ο Ντομίνγκεζ μείωσε σε 1-2. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν υπήρξε άλλη σημαντική φάση πλην ενός γυριστού του Ντα Κόστα. Οι «κιτρινόμαυροι» κέρδιζαν τις μονομαχίες, έδιωχναν όπως μπορούσαν, κέρδιζαν χρόνο με κάθε τρόπο και τελικά το σφύριγμα της λήξης τούς βρήκε να πανηγυρίζουν έξαλλα.
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), βοηθοί του οι Ευθυμιάδης (Πιερίας) και Κωσταράς (Αιτωλοακαρνανίας), ενώ τέταρτος ο Πετρόπουλος (Αρκαδίας). Επιπρόσθετοι ήταν οι Κουκουλάκης (Ηρακλείου) και Αρετόπουλος (Τρικάλων).
Κίτρινες: 32' Μιλιβόγεβιτς, 78' Μποτία - 41' Σιμόες, 43' Αραβίδης, 62' Ντίντακ, 90'+5 Μπακάκης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι (53' Ιντέγιε), Φορτούνης, Ερνάνι (53' Πάρντο), Φουστέρ (65' Ντομίνγκεζ), Πουλίδο.
ΑΕΚ (Στέλιος Μανωλάς): Ανέστης, Γκάλο, Ντίντακ, Κολοβέτσιος, Άρθρο, Σιμόες, Γιόχανσον, Αραβίδης (90'+1 Πέκχαρτ), Βάργκας (58' Μπακάκης), Μάνταλος (81' Τζανετόπουλος), Τζιμπούρ.