Οι Βρετανοί ψήφισαν με 51,9% υπέρ και 48,1% κατά, την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση
«Έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση»! Αυτή ήταν η εντολή που έδωσαν οι Βρετανοί μέσω του δημοψηφίσματος της Πέμπτης (23/6).
Το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, όπως τα ανακοίνωσε την Παρασκευή (24/6) η εκλογική επιτροπή.
Συγκεκριμένα, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην Ένωση.
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του βρετανικού δημοψηφίσματος ανήλθε σε 72,1% με βάση τα στοιχεία και από τις 382 περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Press Association.
Και τώρα τι;
Η πιο άμεση και ορατή συνέπεια θα γίνει αισθητή στην ελευθερία μετακίνησης των Βρετανών πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι σήμερα αρκούσε ένα δελτίο ταυτότητας για την κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν. Η έξοδος από την Ένωση θα συνοδευθεί πλέον από την ανάγκη για τους Βρετανούς να είναι εφοδιασμένοι με βίζα στα ταξίδια τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Προβλήματα θα υπάρξουν και στην απασχόληση. Εάν οι υποστηρικτές του Brexit έφεραν το θέμα της απασχόλησης των Βρετανών στο επίκεντρο της εκστρατείας τους, είναι πιθανόν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση θα συνοδευθεί από τη μετεγκατάσταση πολλών θέσεων εργασίας.
Ήδη η JP Morgan έχει κάνει γνωστό ότι είναι πιθανόν να καταργήσει 1.000 έως 4.000 από τις 16.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία, η Morgan Stanley 1.000 από τις 6.000 και η Goldman Sachs τουλάχιστον 1.600.
Μάλιστα, αυτοί που μπορεί να δουν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν εξαιτίας της ισχυρής υποτίμησης της στερλίνας είναι οι συνταξιούχοι, γεγονός που είναι πιθανόν να κλονίσει τις επενδύσεις τους σε ακίνητα στις χώρες διαμονής τους.
Άλλο πρόβλημα αφορά στην ιατρική περίθαλψη των Βρετανών πολιτών στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, είχαν κάλυψη από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας διαμονής τους, στη Γαλλία, για παράδειγμα, με την κάλυψη του βρετανικού συστήματος βάσει διμερούς συμφωνίας. Είναι πιθανόν ότι στο εξής θα απαιτείται άδεια εργασίας για τους ενεργούς Βρετανούς πολίτες.
Από εκεί και πέρα, το επαγγελματικό μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως στις Βρυξέλλες, βρίσκεται πλέον στον αέρα.