14/03/2025
Ειδήσεις | Τρίτη 16 Αυγούστου 2016 - 15:17

Πέθανε ο Ζοάο Χαβελάνζε

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών ο πρώην πρόεδρος της ΦΙΦΑ από το 1974 έως το 1998

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο Ζοάο Χαβελάνζε. Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί για την απώλεια του Βραζιλιάνου δικηγόρου, επιχειρηματία και αθλητικού παράγοντα, ο οποίος πέθανε την Τρίτη (16/8) σε ηλικία 100 ετών.

Ο Χαβελάνζε υπήρξε πρόεδρος της ΦΙΦΑ από το 1974 έως το 1998, ο πρώτος μη Ευρωπαίος που κατέλαβε τη συγκεκριμένη θέση και επί των ημερών του τα έσοδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας πολλαπλασιάστηκαν, καθώς προσέλκυσε τεράστιους σε μέγεθος χορηγούς, ενώ διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά και την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τον είχε διαδεχθεί ο Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας στη ΦΙΦΑ από το 1981.

Ο πατέρας του ήταν Βέλγος και έμπορος όπλων και νεαρός ήταν αθλητής της κολύμβησης και του πόλο, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1956 στη Μελβούρνη ήταν αρχηγός της αποστολής της Βραζιλίας. Το τελευταίο διάστημα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Σαμαριτάνο με πνευμονία, ενώ τον Ιούνιο του 2014 είχε προσβληθεί από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Μοιραστείτε το: