Τέλος στην αποχή των διαιτητών * Βασιλειάδης: «Πολιτεία και Ομοσπονδία ήρθαν για να σπάσουν αυγά» * Γραμμένος σε ρέφερι: «Μην φοβάστε» * Επικριτικός ο Μπαταγιάννης * Δείτε όσα ειπώθηκαν
H δράση επιστρέφει στη Σούπερ Λίγκα. Έπειτα από δύο και πλέον ώρες ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (4/1) η ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟ, παρουσία του Γιώργου Βασιλειάδη και φυσικά των Βαγγέλη Γραμμένου, μελών της ΚΕΔ και της Σούπερ Λίγκας.
Η αποχή των διαιτητών μετά τον ξυλοδαρμό του Θανάση Τζήλου τερματίζεται, αν και απομένει το τυπικό του θέματος, αφού θα ακολουθήσει η ψηφοφορία των διαιτητών για να αποφασίσουν.
Εκ μέρους της ΚΕΔ παρόντες ήταν ο αρχιδιαιτητής, Μέλο Περέιρα, ο αναπληρωτής πρόεδρος Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ Μαρίν και το μέλος της, Λιφ Λιντμπεργκ.
Τη Σούπερ Λίγκα εκπροσώπησε ο πρόεδρος, Βαγγέλης Μπαταγιάννης και την Αστυνομία ο Ταξίαρχος Αθανασόπουλος.
Εκτός του προέδρου Γραμμένου, παρόντες από την ΕΠΟ ήταν και ο εκτελεστικός γραμματέας Αλέξης Δέδες, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Νίκος Βακάλης και ο νομικός σύμβουλος, Νίκος Μπάρτζης.
Τις ΦΙΦΑ – ΟΥΕΦΑ εκπροσώπησε ο υπερσύμβουλος της ΕΠΟ, Πετρ Φούσεκ.
Από τους διαιτητές, στο τραπέζι κάθισαν οι Τάσος Παπαπέτρου, Γιάννης Παπαδόπουλος και οι επόπτες Πολυχρόνης Κωσταράς και Λάζαρος Δημητριάδης.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Βασιλειάδης είπε: «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα βίας. Η νέα δομή της διαιτησίας δίνει αυτονομία».
Όπως τόνισε, η Αστυνομία έκανε ακαριαίες ενέργειες για τους δράστες της επίθεσης και άμεσα θα βρεθούν οι ένοχοι.
«Πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει το μπούλινγκ στους διαιτητές. Ό,τι δεν καταγγέλλετε δεν τιμωρείτε», είπε χαρακτηριστικά προς τους εκπρόσωπους των ρέφερι της Σούπερ Λίγκας ο υφυπουργός Αθλητισμού και πρόσθεσε: «Η Πολιτεία και η Ομοσπονδία ήρθαμε εδώ για να σπάσουμε αυγά και να αλλάξουμε τη γκρίζα πραγματικότητα του ποδοσφαίρου».
Ο Γραμμένος με τη σειρά του αρχικά εντός της σύσκεψης είπε προς τους διαιτητές: «Μην φοβάστε να πείτε και να γράψετε την αλήθεια στα Φ.Α.».
Οι τέσσερις εκπρόσωποι διαιτητών και βοηθών της μεγάλης κατηγορίας ζήτησαν να εφαρμοστεί ο ανενεργός νόμος Κοντονή για το θέμα των δημοσιευμάτων για να απαντήσει ο Βασιλειάδης ότι: «Κρύβει παγίδες ο νόμος Κοντονή αναφορικά με το δημόσιο λόγο και τα ΜΜΕ, εκτός αν είναι κάτι εξόφθαλμο… Για αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε το δημόσιο λόγο. Ό,τι παραβατικό υπάρχει όμως πηγαίνει χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητα από εμένα στον εισαγγελέα, σας διαβεβαιώνω».
Από την πλευρά του, ο Περέιρα κάλεσε τους ρέφερι να καταγγέλλουν κάθε μπούλινγκ που δέχονται, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το έργο τους: «Καταγγείλτε, μην φοβάστε και θα δείτε την αντίδραση μας. Οι διαιτητές είναι καλοί και επαρκείς για το πρωτάθλημα αλλά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να υπαρξει ανάπτυξη στο ποδόσφαιρο. Όταν δέχονται μπούλινγκ πριν και μετά τον αγώνα και δεν ξέρουν τι κάνουν στο σπίτι οι γυναίκες και τα παιδιά τους, κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες».
Τους την... είπε ο Μπαταγιάννης
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναδικός που εξέφρασε την αντίθεσή του με ειρωνικό τρόπο στην αποχή των διαιτητών ήταν ο Μπαταγιάννης.
«Τι είστε; Συνδικαλιστικό όργανο; Κάνατε αποχή για τη Σούπερ Λίγκα. Τα άλλα πρωταθλήματα είναι μια χαρά;», τους είπε και απευθυνόμενος στον Περέιρα του είπε ότι θα έπρεπε να έχει ορίσει κανονικά διαιτητές για τη 15η αγωνιστική.
Όπως τους είπε, υπήρχαν και άλλοι τρόποι να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους, όπως να το κάνουν με ένα πανό ή να αργήσουν να μπουν μέσα στο γήπεδο. «Η αποχή μας πήγε πίσω, ήταν μια λανθασμένη απόφαση. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε τα ματς με καθυστέρηση ή να σηκώσετε πανό», ήταν τα λόγια του προέδρου της Σούπερ Λίγκας.
Τότε πήρε και την απάντηση του Παπαπέτρου που του απάντησε ότι «δεν είναι δυνατόν να σφυρίζαμε ενώ ένας συνάδελφός μας ήταν στο νοσοκομείο...».
Βασιλειάδης: «Υπάρχουν κανόνες και δεν θα γίνουμε Κολομβία»
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υφυπουργός Αθλητισμού έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα εφαρμοστούν οι κανόνες και θα βρεθούν οι ένοχοι.
«Έγινε μια συζήτηση γενικότερου περιεχομένου, πέρα από την επίθεση Τζήλου. Οι διαιτητές θα συσκεφθούν και θα πάρουν τις αποφάσεις τους», είπε αρχικά.
Για το αν πήραν τις εγγυήσεις που ήθελαν οι διαιτητές, απάντησε: «Εξαρτάται τι εννοούμε με τον όρο εγγυήσεις. Δόθηκαν κάποιες αποσαφηνίσεις για το τι έχει ο καθένας και τι μπορεί να κάνει. Έχω την αίσθηση, επειδή υπήρξε καλό κλίμα, πως λύθηκαν και κάποιες παρεξηγήσεις. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο και όλοι μας διατρανώσαμε την εμπιστοσύνη μας στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας».
Για το τι ζήτησαν οι διαιτητές, σχολίασε: «Το πιο σημαντικό είναι οι δηλώσεις και πως αντιμετωπίζονται. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω. Αυτό που ζήτησαν, είναι να πέσουν οι τόνοι. Υπάρχει ένα θέμα με τον Τύπο. Ο,τι καταλήγει στα γραφεία μου, δεν τα δημοσιοποιούμε, δεν έχει νόημα. Περιμένουμε τη δικαιοσύνη. Είμαστε ως πολιτεία έτοιμοι να συνδράμουμε με οποιοδήποτε τρόπο μας ζητηθεί. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε θετικοί σε οτιδήποτε προς τη θετική κατεύθυνση. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω για να κατακτήσουμε την κανονικότητα».
Για το τι θα συμβεί στο επόμενο ανάλογο κρούσμα, είπε: «Δεν είναι το πρόβλημα μόνο ο ξυλοδαρμός του Τζήλου. Έχουμε φαινόμενα Ασβεστά. Πρέπει να βρεθούν στο ακροατήριο κάποιοι ένοχοι. Έχω την αίσθηση, ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να δείξουμε σε όλους ότι σ' αυτήν την χώρα υπάρχουν κανόνες και δεν θα γίνουμε Κολομβία. Πρέπει να σταματήσει το πανηγύρι του τρελού».
Γραμμένος: «Τέλος στο μπούλινγκ των διαιτητών»
Από την πλευρά του, ο Γραμμένος είπε ότι οι διαιτητές ήταν παραπληροφορημένοι και θα πρέπει να καταγράφουν τα πάντα.
Χαρακτηριστικά είπε: «Συμμερίζομαι την άποψη του υπουργού ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανακαλύψαμε την Αμερική. Ζητούμενο είναι να δούμε το ποδόσφαιρο με διαφορετικό τρόπο. Μέσα σ' αυτό το τοξικό περιβάλλον δεν μπορεί να έχει όφελος κ ο επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει σ' αυτό. Παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδία στέλνει τα πάντα στα πειθαρχικά όργανα. Όπου έγινε αυτό τα πρόστιμα επιβλήθηκαν κατά τον τρόπο που πρέπει.
Ο διαιτητές ήταν παραπληροφορημένοι. Τους είπαμε ότι δεν είναι σωστό να παραπληροφορούνται από τρίτους. Συζητήσαμε και με την Αστυνομία και τους είπαμε ότι για κάθε συμβάν με κάθε παράγοντα θα εξετάζεται με την αυξητική βία. Οι υποθέσεις αυτές πάνε στην αθλητική βία. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα της διαιτησίας, των δηλώσεων των παραγόντων. Πρέπει να ομολογήσουμε, γίνεται το πανηγύρι του τέλος που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με οποιοδήποτε τρόπο.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι έχουμε ένα πιο υγιές πλαίσιο διαιτησίας. Από την πλευρά μου εξηγήθηκε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει κάτι. Συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι από τις επαγγελματικές ομάδες. Θα σας πει ο πρόεδρος κάποιες εγγυήσεις που πήρε. Αν δεν σταματήσει το πανηγύρι του τρελού και κάθε Κυριακή να κάνουμε δικαστήρια δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Το κλίμα ήταν εξαιρετικό και εφόσον η λίγκα κάνει αυτά που πρέπει θα έχουμε πρωτάθλημα. Ο υποθέσεις αυτές πάνε σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο και όχι σε ένα αστυνομικό τμήμα. Ο διαιτητές πρέπει να καταγράφουν τα πάντα. Να μην φοβούνται τίποτα και να πάρουν το δρόμο τους τα πράγματα στα πειθαρχικά όργανα. Οι διαιτητές δεν πρέπει να πηγαίνουν στα γήπεδα με φόβο. Πρέπει οι διαιτητές να είναι συνεπείς και να καταγράφουν τα πάντα.
Ζήτησα από τον κύριο Μπαταγιάννη να καταγράφει το τοξικό περιβάλλον. Σ αυτήν τη συζήτηση θα είμαι παρών. Και το τέταρτο, ζήτησα από την Αστυνομία μια άτυπη επιτροπή, ανάμεσα με εμένα και τον κύριο Βασιλειάδη ώστε να λειτουργούμε πιο ευέλικτα στο πλαίσιο. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας όπως είναι λογικό ήταν επιφυλακτικός. Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να μην υπάρχουν φαινόμενα αποχών. Συμμερίζομαι τη συναισθηματική φόρτιση των διαιτητών και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα λειτουργήσει. Και το μπούλινγκ στους διαιτητές πρέπει να τελειώσει».
Για τους διαιτητές και την πρόθεση που υπάρχει, σχολίασε: «Εικάζω ότι ο ο διαιτητές κατάλαβαν ότι πολιτεία και ομοσπονδία είναι στο πλευρό τους κι η επόμενη μέρα θα τους βρει στο γήπεδο».