Ο Ακινφέεφ έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του, αλλά η Ρωσία γλίτωσε την ήττα με γκολ του Κερζακόφ στο 1-1 με τη Νότια Κορέα
Όπως λέμε…Γκιγιέρμο Οτσόα, ε ακριβώς το αντίθετο! Και αυτό γιατί τα ξημερώματα της Τετάρτης (18/6, ώρα Ελλάδας πάντα) όσοι παρακολούθησαν το Ρωσία - Νότια Κορέα αντιλήφθηκαν πως η θέση του τερματοφύλακα είναι ο ορισμός του… όλα ή τίποτα.
Λίγες ώρες, λοιπόν, μετά την αποθέωση και την ηρωοποίηση του γκολκίπερ του Μεξικού για τις καταπληκτικές επεμβάσεις του στο 0-0 με τη Βραζιλία, ο συνάδελφός του της Ρωσίας Ιγκόρ Ακινφέεφ ήρθε να επιβεβαιώσει πως το λάθος αυτής της θέσης είναι από μοιραίο έως… τραγικό. Όπως, δηλαδή, και στην προκειμένη περίπτωση με τον 28χρονο τερματοφύλακα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας να χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του και να κάνει τη μεγαλύτερη (μέχρι τώρα τουλάχιστον) γκάφα του Μουντιάλ 2014.
Ένα ολέθριο σφάλμα, το οποίο έκανε δώρο στη Νότια Κορέα το προβάδισμα στο σκορ στο 68’ με το μακρινό σουτ του Λι Κέουν-Χο, που οι Ρώσοι κατάφεραν να το σώσουν με την ισοπαλία χάρη στο γκολ του Κερζακόφ στο 74’.
Έτσι, η γκέλα της «αρκούδας» περιορίστηκε κάπως, αν και οι Ασιάτες αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια για την ομάδα του Φάμπιο Καπέλο.
Πάντως, είναι γεγονός πως η γκάφα του Ακινφέεφ «σιγοψηνόταν» αρκετά λεπτά νωρίτερα, όταν έδειχνε ασταθής και σε άλλα σουτ των Νοτιοκορεατών, οι οποίοι το πήραν χαμπάρι και άρχισαν να χτυπούν την αντίπαλη εστία από μακριά. Μια, δυο, τρεις, λοιπόν, και το λάθος έγινε!
Το παιχνίδι, που ολοκλήρωσε την 1η αγωνιστική στον 8ο όμιλο μετά τη νίκη με ανατροπή του Βελγίου (2-1) επί της Αλγερίας, ως συνολική εικόνα είχε δύο όψεις. Μία πολύ μέτρια στο πρώτο 45λεπτο και μία σαφώς πιο ενδιαφέρουσα στο δεύτερο ημίχρονο.
Η Ρωσία αρχικά ήταν μπλοκαρισμένη από τη Νότια Κορέα, που μάρκαρε ψηλά και έβγαινε με ταχύτητα και αξιώσεις στην κόντρα. Τα πράγματα πήγαν κάπως να αλλάξουν από το 30’, αλλά, παρ' όλα αυτά, μέχρι την ανάπαυλα το βασικό χαρακτηριστικό της αναμέτρησης ήταν τα πάρα πολλά λάθη (εκατέρωθεν) και οι μετρημένες δειγματοληπτικά φάσεις.
Στο β’ ημίχρονο, όμως, τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν προς το καλύτερο. Η Ρωσία ξεκίνησε πιο δυνατά και έδειξε διάθεση να «τελειώσει» το ματς στριμώχνοντας τη Νότια Κορέα, η οποία με τη σειρά της, όσο περνούσε ο χρόνος, αντιδρούσε και σταδιακά απειλούσε. Μάλιστα, κατά διαστήματα η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω με πολλές τελικές, μέχρι που ήρθε το «δώρο» του Ακινφέεφ για να πάρει το ματς φωτιά.
Οι Ρώσοι ανασυντάχθηκαν (ο Καπέλο έκανε και τις τρεις αλλαγές μέσα σε 13’ - τις δύο σχεδόν αμέσως μετά το γκολ των Ασιατών) και μπόρεσαν να ισοφαρίσουν. Βέβαια, στο τελευταίο 20λεπτο (μαζί με τις καθυστερήσεις), η Ρωσία κυνήγησε και την ολική ανατροπή, αλλά δεν είχε τις καλύτερες δυνατές επιλογές για να διασπάσει τη σε γενικές γραμμές καλή αμυντική συμπεριφορά της Νότιας Κορέας, η οποία δεν έδειξε δυσαρεστημένη από το Χ.
Καλός και χωρίς προβλήματα ο διαιτητής της αναμέτρησης Νέστορ Πιτάνα, ο οποίος είχε βοηθούς τους Ερνάν Μαϊντάνα, Χουάν Πάμπλο Μπελάτι (όλοι από την Αργεντινή).
Κίτρινες: 49' Σατόφ - 13' Σον, 30' Κι, 90' Κου.
ΡΩΣΙΑ (Φάμπιο Καπέλο): Ακινφέεφ, Ιγκνασέβιτς, Γκλουσακόφ (72’ Ντενίσοφ), Μπερεζούτσκι, Σατόφ (59’ Τζαγκόεφ), Ζιρκόφ (70’ Κερζακόφ), Σαμέντοφ, Φαϊζούλιν, Εστσένκο, Κομπάροφ, Κοκόριν.
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Χονγκ Μιουνγκ Μπο): Γιουνγκ Σουνγκ-Ριόνγκ, Γιουν Σουκ-Γιουνγκ, Κιμ Γιουνγκ-Γκουόν, Σον Χέουνγκ-Μιν (84’ Κιμ Μπο-Κιουνγκ), Παρκ Τσου-Γιουνγκ (56’ Λι Κέουν-Χο), Λι Γιονγκ, Κου Για-Τσέολ, Χαν Κουκ-Γιουνγκ, Κι Σουνγκ-Γουένγκ, Λι Τσουνγκ-Γονγκ, Χονγκ Γέονγκ-Χο (72’ Χουάνγκ Σέοκ-Χο).