Η ήδη αποκλεισμένη Βοσνία δεν χαρίστηκε, κέρδισε 3-1 και πήρε την πρώτη νίκη της σε τελικά Παγκόσμιου Κυπέλλου * Τέλος η διοργάνωση και για τους Ασιάτες, που τουλάχιστον πέτυχαν ένα γκολ στη διοργάνωση
Ενδεχομένως αυτή η Βοσνία να είναι η μεγάλη αδικημένη του Μουντιάλ μέχρι τώρα. Ήταν τουλάχιστον μια κλάση πάνω από το Ιράν και, αν στο ματς με τη Νιγηρία έπαιρνε αυτό που άξιζε, τώρα θα ήταν αυτή που θα πανηγύριζε την πρόκριση μαζί με την Αργεντινή από τον ΣΤ’ όμιλο.
Η ιστορία, όμως, δεν ξεγράφει και η ομάδα του Σάφετ Σούσιτς επιστρέφει στο σπίτι της, έχοντας ως παρακαταθήκη την πρώτη νίκη στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αντίθετα, το Ιράν αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος και, παρότι ήταν η ομάδα που κυνηγούσε θεωρητικά το αποτέλεσμα, κάτι τέτοιο δεν φάνηκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Πολύ λίγη ποιοτικά, η ομάδα του Κάρλος Κεϊρόζ έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά δεν ήταν αρκετό, και αποχωρεί με δύο ήττες και μία ισοπαλία. Το ευχάριστο για το Ιράν, ότι κατάφερε τουλάχιστον να πετύχει ένα γκολ στα γήπεδα της Βραζιλίας και θα έχει ως «βραβείο» την καλή εμφάνισή του και την παραλίγο ισοπαλία με την Αργεντινή.
Οι Βόσνιοι έβαλαν βάσεις νίκης από το α’ μέρος, όταν ο Ντζέκο άνοιξε το σκορ, και κλείδωσαν τη νίκη στο 59’ με τέρμα του Πιάνιτς. Στο 82’ ο Ρεζά σημείωσε το γκολ της τιμής, αλλά ο Βρσάλιεβιτς διαμόρφωσε ένα λεπτό αργότερα το τελικό αποτέλεσμα.
Το Arena Fonte Nova, όπου και διεξήχθη το παιχνίδι, πάντως, θα μπορεί… να υπερηφανεύεται πως είναι το γήπεδο στο οποίο έχουν μπει τα περισσότερα γκολ του Μουντιάλ μέχρι τώρα. Σε τέσσερα ματς σημειώθηκαν συνολικά 21 τέρματα, δηλαδή κατά μέσο όρο 5 περίπου γκολ ανά ματς (Ολλανδία - Ισπανία 5-1, Γαλλία - Ελβετία 5-2, Γερμανία - Πορτογαλία 4-0 και Βοσνία - Ιράν 3-1).
Η ομάδα του Σούσιτς επέβαλε το ρυθμό της από τα πρώτα λεπτά. Οι Ιρανοί χρειάζονταν τη νίκη για να ελπίζουν, αλλά, όπως και στα προηγούμενα ματς, «ταμπουρώθηκαν» στην περιοχή τους με διπλή ζώνη άμυνας. Με πολυπρόσωπο κέντρο προσπάθησαν να σταματήσουν τους Βόσνιους, αλλά ένα μακρινό «ξερό» σουτ του Ντζέκο ξεκλείδωσε την άμυνά τους. Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι άνοιξε το σκορ στο 23’ και παράλληλα το δρόμο για τη νίκη.
Το Ιράν βγήκε από το καβούκι του και προσπάθησε να αντιδράσει. Ο Μασούντ, όμως, στο 25’ σημάδεψε το δοκάρι και εκεί ουσιαστικά τελείωσαν όλα. Η Βοσνία είχε την κατοχή με 65%, διατηρούσε εύκολα τον έλεγχο και δεν επέτρεπε στους αντιπάλους να απειλήσουν ουσιαστικά τον Μπέγκοβιτς, που ήταν κυρίως θεατής του αγώνα.
Ο Κεϊρόζ άλλαξε το σχηματισμό σε 4-4-2, αλλά η επιθετικότητα των παικτών του ήταν πολύ περιορισμένη. Ακόμα και οι επιθετικογενείς αλλαγές που δοκίμασε στο β’ ημίχρονο δεν βοήθησαν την ομάδα του. Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανέστατη και η Βοσνία, όποτε ανέβαζε στροφές, πατούσε περιοχή και δημιουργούσε.
Το δεύτερο γκολ δεν άργησε να έρθει. Οι νευρικοί Ιρανοί έχασαν την μπάλα έξω από την περιοχή τους, ο Σούσιτς έβγαλε τετ α τετ τον Πιάνιτς και αυτός δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Χαγιγί με υποδειγματικό πλασέ στο 59’. Αυτή ήταν και η ταφόπλακα στις ελπίδες του Ιράν, που, παρότι γνώριζε πως η Νιγηρία χάνει από την Αργεντινή, δεν μπορούσε να αντιδράσει. Ή μάλλον άργησε να το κάνει, αφού το τέρμα του Ρεζά στο 82’ αποτέλεσε απλώς το γκολ της τιμής.
Άλλωστε, η Βόσνια κατάφερε να σημειώσει και τρίτο γκολ ένα λεπτό αργότερα, πιάνοντας στον ύπνο τους παίκτες του Κεϊρόζ. Με ταχύτατη αντεπίθεση ο Βρσάγεβιτς παραβίασε την εστία του Χαγιγί με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή για τρίτη φορά, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα.
Διαιτητής ο Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο με βοηθούς τους Ρομπέρτο Αλόνσο Φερνάντεθ και Χουάν Γιούστε, όλοι τους από την Ισπανία.
Κίτρινες: 77’ Μπέσιτς - 84' Καρίμ.
ΒΟΣΝΙΑ (Σάφετ Σούσιτς): Μπέγκοβιτς, Βρσάγεβιτς, Σπάχιτς, Κολάσινατς, Μπέσιτς, Πιάνιτς, Ιμπίσεβιτς, Ντζέκο (84’ Βίστσα), Σούσιτς (79’ Χαλίχοβιτς), Σούνγιτς, Χάτζιτς (62’ Βράνιες).
ΙΡΑΝ (Κάρλος Κεϊρόζ): Αλιρέζα Χαγιγί, Χατζί Σαφί (63’ Αλιρεζά), Χοσεϊνί, Αμιρχοσέιν Σαντεγί, Νεκουνάμ, Μασούντ (46’ Χεϊνταρί), Αντρανίκ Τιμοτιάν, Μονταζερί, Ρεζά Κουτσανεζάντ, Ντεζάγκα (68’ Καρίμ), Πουλαντί.