Η εμμονή του Καπέλο να στηρίζει τον γκολκίπερ Ακινφέεφ έστειλε τη Ρωσία… σπίτι της * 1-1 και ιστορική πρόκριση για την Αλγερία
Υπό άλλες συνθήκες, καθεστώτα και εποχές, δύο μέλη της ρωσικής αποστολής θα κινδύνευαν σοβαρά να βρεθούν εξόριστα στη Σιβηρία. Ο λόγος για τον Φάμπιο Καπέλο και τον Ιγκόρ Ακινφέεφ, διότι αυτοί οι δύο είναι οι βασικοί υπαίτιοι του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη φάση των ομίλων στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Και για να είμαστε ρεαλιστές, το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης στην όλη αποτυχία έχει ο Ιταλός προπονητής, παρά ο ντεφορμέ γκολκίπερ… Γιατί η «αρκούδα» πλήρωσε κυρίως την εμμονή του Καπέλο, η οποία ξεπερνά ακόμα και τις γκάφες του 28χρονου τερματοφύλακα.
Γεγονός που επιβεβαιώθηκε με εμφατικό τρόπο τα ξημερώματα της Παρασκευής (27/6) στο 1-1 της Ρωσίας με την Αλγερία στο «Αρένα ντα Μπαϊξάντα» της πόλης Κουριτίμπα, το οποίο αντιστρόφως χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς στους «16» του Παγκόσμιου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Ο ξεροκέφαλος Καπέλο, λοιπόν, παρότι ο Ακινφέεφ είχε κάνει την γκέλα του τουρνουά στο πρώτο ματς με τη Νότια Κορέα, συνέχισε να τον στηρίζει. Έτσι, ο έμπειρος κατά τα άλλα τερματοφύλακας «ζευγάρωσε» τα ολέθρια λάθη του κόντρα στους Αλγερινούς, όταν με… τυφλή έξοδο στο πουθενά στο 60’ έκανε εύκολη τη… δουλειά του Σλιμανί, ο οποίος με κεφαλιά ισοφάρισε για να γράψει το τελικό αποτέλεσμα.
Έτσι, το γρήγορο γκολ του Κοκόριν (επίσης με κεφαλιά) στο 6’ έχασε την αξία του και μαζί η Ρωσία την πρόκριση, την οποία θα έπαιρνε μόνο αν νικούσε.
Η Ρωσία, ωστόσο, πήρε αυτό που της άξιζε, γιατί απλούστατα ήταν πολύ λίγη ως ομάδα. Οι παίκτες του Καπέλο μετά το 1-0 υπέρ τους προσπαθούσαν να ελέγχουν το ματς με έναν εκνευριστικά υποτονικό τρόπο και τελικά πλήρωσαν αυτή την κοροϊδία. Ήταν, όμως, ανίκανοι να απειλήσουν ουσιαστικά τους αντιπάλους τους, καθώς σε όλο το ματς δημιούργησαν, πέραν του γκολ, μία μόνο πραγματικά καλή ευκαιρία σε τετ α τετ του Κοκόριν, το οποίο απέκρουσε σωτήρια ο Ράις Μπολί.
Και για να γίνει κατανοητό το σοβαρό πρόβλημα της Ρωσίας, είναι πως και μετά την ισοφάριση δεν μπόρεσε να πιέσει ουσιαστικά.
Αντίθετα, η Αλγερία πάλεψε, το ήθελε περισσότερο το παιχνίδι, προσπάθησε να βγει στην κόντρα, είχε πάθος και εν τέλει δικαίως πέρασε ως δεύτερη με 4 βαθμούς πίσω από το Βέλγιο, που έκανε το απόλυτο (9 πόντοι), αφήνοντας στους 2 τη Ρωσία και στον 1 τη Νότια Κορέα στον 8ο όμιλο.
Η ομάδα της αραβικής χώρας, πάντως, πέρα από το ότι έγραψε ιστορία, καλείται πλέον να την υπερασπιστεί κιόλας. Και αυτό γιατί στους «16» της δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να πάρει εκδίκηση από τη Γερμανία, η οποία είναι η αντίπαλός της, για κάτι που έγινε πριν από 32 ολόκληρα χρόνια. Το 1982, λοιπόν, στο Μουντιάλ της Ισπανίας, οι τότε Δυτικογερμανοί τα έκαναν… πλακάκια με τους Αυστριακούς στο μεταξύ τους ματς, ήρθαν ισόπαλοι και πέταξαν έτσι εκτός 16άδας την Αλγερία. Τη Δευτέρα λοιπόν, στο Πόρτο Αλέγκρε, οι Αλγερινοί έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη και να αποκλείσουν τα «πάντσερ».
Από τη Ρωσία ένας Κοκόριν και ένας Κομπάροφ δεν έφταναν, ενώ από την Αλγερία ξεχώρισαν ο ματωμένος αγωνιστής Φεγκουλί, ο σκόρερ Σλιμανί και ο Ράις Μπολί.
Χωρίς προβλήματα ο διαιτητής της αναμέτρησης Τσουνεΐτ Τσακίρ, με βοηθούς τους Μπαχατίν Ντουράν, Ταρίκ Ονγκούν (όλοι από την Τουρκία). Ο ρέφερι είχε ένα... θέμα με τον πειθαρχικό έλεγχο, αλλά τουλάχιστον δεν παραμυθιάστηκε από κάποιες βουτιές των Ρώσων, όταν είδαν πως οι ελπίδες τους εξανεμίζονταν.
Κίτρινες: 39' Μεσμπά, 87' Γκιλάς, 90'+2 Κανταμούρο (στον πάγκο) - 57' Κομπάροφ, 59' Κοζλόφ.
ΑΛΓΕΡΙΑ (Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς): Ράις Μπολί, Μπελκαλέμ, Χαλίς, Μεσμπά, Φεγκουλί, Μπραχίμι (71’ Γιεμπντά), Μετζανί, Σλιμανί (90’+1 Σουντανί), Μπενταλέμπ, Τζαμπού (76’ Γκιλάς), Μαντί.
ΡΩΣΙΑ (Φάμπιο Καπέλο): Ακινφέεφ, Κοζλόφ, Ιγκνάσεβιτς, Γκλουσακόφ (46’ Ντενίσοφ), Κοκόριν, Κερζακόφ (81’ Κανουνίκοφ), Μπερεζούτσκι, Σατόφ (67’ Τζαγκόεφ), Σαμέντοφ, Φαϊζούλιν, Κομπάροφ.