Απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Guardian» * «Χρειάζονται σημαντικές παραχωρήσεις για να ξεπεράσει η Ελλάδα το πρόβλημα χρηματοδότησης», υποστηρίζει
Βιώσιμη λύση με απαραίτητη αναδιάρθρωση του χρέους προσπαθεί να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους.
Η ελληνική πλευρά το «φωνάζει» εδώ και μήνες, αλλά οι δανειστές κλείνουν τα αυτιά τους επιλέγοντας να στρέφουν την πλάτη τους στην πραγματικότητα.
Με τις ελληνικές εκτιμήσεις συμφωνεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επίσης θεωρεί πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ο «Guardian», μάλιστα, έφερε στο φως της δημοσιότητας απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ, που «μιλάει» τη γλώσσα των αριθμών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, ούτε νέο πρόγραμμα ούτε ανάπτυξη μπορούν να μετατρέψουν σε βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Και αυτός καθώς μπορεί ο στόχος που είχαν θέσει οι δανειστές το 2012 να ήταν η μείωση του χρέους κατά 110% το 2022, αλλά το ΔΝΤ θεωρεί πως δεν μπορεί να πέσει κάτω από 124%.
Ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε το 2030, με τους υπολογισμούς να αναφέρουν πως με ανάπτυξη στο 4% και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στα 15 εκατ. ευρώ το χρέος θα έχει μειωθεί στο 118%.
Ως εκ τούτου, το Ταμείο καταλήγει πως για να βρεθεί οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να γίνουν σημαντικές παραχωρήσεις.
«Με βάση όλα τα σενάρια, που προϋποθέτουν τρίτο πρόγραμμα και έχουν εξεταστεί από τους πιστωτές, η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει το στόχο μείωσης του χρέους κάτω από το 110% έως το 2022.
Σημαντικές παραχωρήσεις είναι αναγκαίες για να βελτιωθούν οι πιθανότητες της Ελλάδας να ξεπεράσει μόνιμα τα προβλήματα χρηματοδότησης του χρέους της», αναφέρει η εκτίμηση του ΔΝΤ.